Olkanivelen rakenteesta

Hartia- ja olkanivel (kiertäjäkalvosimineen) on monen jänteen, lihaksen ja luun muodostama kokonaisuus, jonka liikkuvuus moneen suuntaan ja monipuolinen käyttö altistavat
kulumiselle, venytykselle sekä pienille ja suurille vammoille. Olkanivel ottaa vastaan myös käsiin kohdistuvat kuormat ja tärähdykset, jotka vähitellen aiheuttavat muutoksia nivelessä ja sitä ympäröivissä kudoksissa.

Toisin sanoen kiertäjäkalvosin on neljän lihaksen muodostama
kokonaisuus, joka huolehtii olkanivelen dynaamisesta stabiliteetista.Sen
päätehtävä on pyrkiä pitämään olkanivelen kontakti (olkaluun pää lapaluun nivelpintaa vasten) vakiona kaikissa asennoissa. Huomionarvoista on, että olkanivelessä ei ole varsinaisia nivelsiteitä, vaan sen rakennetta tukevat ympäröivät lihakset ja niiden jänteet.

Olkapään alueella vaikuttavat monet lihakset:
  • Hartialihakset (deltoidit)
  • epäkäslihakset (trapeziukset)
  • haukiset (bicepsit) ja
  • ns. kieräjäkalvosin (rotator cuff)
    • Kiertäjäalvosimeksi kutsutaan olkanivelen nivelpussin yläosaa, jota vahvistavat
Labrum on nivelkierukan tapainen rustoinen rakenne, joka kiertää nivelkuopan (fossa glenoidalis) reunan ympäri. Sijoiltaanmenojen yhteydessä, jopa 80 %:ssa tapauksista, labrum-rustovalli vaurioituu, mikä voi aiheuttaa olkanivelen löysyyden. Olkapää voi muljahdella esim. nukkuessa, mikä on yleensä hyvin ikävän tuntuista. Diagnoosi on yleensä selvä potilaan tarinan perusteella.
 
Olkanivelen mennessä pois paikoiltaan, pitää se välittömästi reponoida, eli vetää paikoilleen. Tämä onnistuu lähes aina ilman nukutusta. Omatoimisesti tätä ei kannata tehdä, vaan kannattaa hakeutua lääkäriin.
 
Jälkioireet ratkaisevat leikkauksen tarpeen. Jos olkapää jää löysäksi, on syytä hakeutua ortopedin vastaanotolle tarvittavia tutkimuksia ja toimenpiteitä varten.
 
Osalla väestöstä nivelet ovat luonnostaan löysät. Joillakin olkapää muljahtelee paikoiltaan ilman varsinaista vammaa. Näillä ihmisillä puhutaan ns. multi-directional instabiliteetistä. Tällaisissa tapauksissa leikkaus ei aina ole välttämätön, vaan kuntoutuksella on tärkeä rooli hoidossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti