5.4.2011

Jälkitarkastus

34 päivää leikkauksesta.

Tänään oikean käden käyttövapautus vaihtui vapaudeksi käyttää oikeaa kättä. Olin varannut peräkkäin lääkärinajan jälkitarkastusta varten ja ensimmäisen fysioterapia-ajan. Päivän yksi merkittävimpiä anteja tulisi olemaan poispääsy kantositeestä ja samalla kuntoutuksen aloittaminen.

Nimekkäällä lääkräiasemalla kaikki toimi hienosti ja palvelu oli hymyilevän ystävällistä. Pääsin vastaanotolle täysin ajallaan. Lääkäri kävi läpi leikkauskertomuksen ja totesi olkapäätäni ja sen vähäisiä liikeratoja tutkittuaan paranemisen etenevän tässä vaiheessa suunnitelmien mukaisesti. Kantositeen käytön saan lopettaa saman tien (tosin sitä saisi käyttää kivun hoitona jos käsi väsyy käytettäessä tai harjoitellessa). Samalla "ei saa tehdä sitä ja tätä leikatulla kädellä" vaihdetaan päinvastaiseen kehotukseen "pyri käyttämään leikattua kättä ja mahdollisimman paljon".

Varmistin vielä, että onko mitään mitä kädellä ei saisi tehdä ja millä juuri korjatun olkapään saisi uudelleen rikki. Nivel on parantunut nyt niin vahvaksi, että se kestäisi kaiken käytön ja harjoittelun. Käytännössä vain uusi väkivaltainen vammautuminen rikkoisi korjatut kohdat. Kaikessa muussa aktiviteetissa kipu tulisi suojaamaan olkapäätä vääriltä liikkeiltä tai liian voimakkailta suorituksilta.

Lääkäri myös selitti vielä piirtämällä olkapääni rakennetta ja siihen tehtyä korjausta (Bankartin operaatio). Olkaluun "kuulaan" jäisi ikuisiksi ajoiksi melko isokokoinen vaurio (Hill-Sachsin leesio), joka on syntynyt sijoiltaanmenosta. Pallosta ikään kuin puuttuu luuainesta, mikä osaltaan selittää olkapään "lipsahtamisen" lukkoon, kun puuttuva nivelkapselin reuna on mahdollistanut sijoiltaanmenon. Luupuutoksesta ei olisi haitaa niin kauan kun nivelkapselin korjatut reunat pysyvät kunnossa.

Totesin vielä, että en koe työkykyni olevan tällä hetkellä kovin rajoittunut ottaen huomioon työtehtävieni laadun ja joustavuuden, joten sairaslomaa en enää jatkanut. Sovimme kontrollikäynnistä kahden kuukauden kuluttua, jolloin liikeratojen ja lihasvoimien pitäisi alkaa olla entisellä tasollaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti