9.4.2011

Neljä päivää aktiivista kotikuntoutusta takana. Ilokseni olen huomannut edistyväni reippaammin kuin olen odottanut. Liikelaajuudet tuntuvat kasvavan päivä päivältä ja arkipäivän askareissa suoriudun yhä paremmin myös oikeaa kättä käyttäen.

Teen kolmesti päivässä fyssarin opettamia kolmea liikettä. Selinmakuulla tehtävä avustettu käden nosto pystyyn ja siitä edelleen pään viereen menee kerta kerralta pidemmälle. Lopussa kuitenkin tulee vastaan selkeä vastus, jota vasten painaminen aiheuttaa epämiellyttävää kipua. Vien liikkeen hetkeksi aivan äärirajoille ja annan painovoiman vaikuttaa muutamia sekunteja. Tämän jälkeen palautan käden lähtöpaikalle ja toistan liikkeen kymmenisen kertaa. Ihme kyllä tämä liike ei tunnu kipeyttävän olkapäätä.

Käden nosto sivukautta harjanvarren (itseasiassa käytän irroitettavaa siivousmopin metallivartta) avulla edistyy samaa vauhtia kuin etukautta nosto. Eilen illalla oli jo lähellä ettei käsi osunut eteisen kattovalaisimeen :).

Olkavarren ulkokierto oli aluksi n. 90 astetta, ja nyt käsi kääntyy jo reilummin ulospäin. Tämä on ehkä hankalin liike, ja jos kättä yhtään reilummin painaa aktiivisesti toisella kädellä ulkokiertoon, kipuilee olkapää vähän harjoituksen jälkeen. Luulisin, että tämä liike kohdistuu osittain nivelkapselin etureunaan ja on siksi kivulias.

Harjoitteiden lisäksi pyrin käyttämään kättäni mahdollisimman paljon päivittäisissä askareissa, niin tuskastuttavaa kun se välillä onkin. Olkapään korkeudella olevat esineet tavoitan helposti, mutta esimerkiksi astiakaapin keskihyllyllä oleva kahvimuki on vielä oikean käden tavoittamattomissa koska olkavarsi ei juurikaan nouse omalla lihasvoimalla. Hiusten pesu ja piilolinssin laitto ovat niillä rajoilla, mutta keskittymällä ja pinnistämällä ne onnistuvat oikealla kädellä.

Lääkäri suositteli käden harjoittamiseksi sellaisia arkisia askareita, joissa tulee toistoja ja eri korkeustasoilla olevia toimia. Esimerkkinä tästä on kaupassa käynti: otin tavarat hyllystä oikealla kädellä, laskin ne ostoskärryn pohjalle, nostin ne sieltä yksitellen hihnalle oikealla kädellä ja taas pakkasin yksitellen kauppakassiin. Liikket olivan karkeita, kömpelöitä ja hitaita muistuttaen lähinnä pikkuaivosurkastumasta kärsivän henkilön ataksisia liikkeitä. Kuitenkin pakottautuduin käyttämään oikeaa kättä. Suorituksia tulee päivän mittaan huimasti ja samalla lihasvoima ja -koordinaatio pikkuhiljaa alkaa palaaman sekä olkaniveltä tulee liikuteltua erilaisissa asennoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti